Mantolama yapılan yapılar tam anlamıyla ısı yalıtımı yapmış sayılmazlar. Sebebi Mantolama tek başına ısı kaçaklarını önleyemez ; Destekleyici faktörler Camların izolasyonu, Çatıların izolasyonu, Temellerin izolasyonu ve hatta kiriş ve kolonların izolasyonu ile kendini tamamlar. Mantolama da en önemli faktörlerden yada dikkat edilmesi gereken konulardan biride ısı kaçakları konusudur. Mantolama Sistemi yüksek yoğunluktaki straforların, polistren özellikli, izolasyon muhteviyatlı yapıştırıcı ve sıvalarla dış cepheye uygulanması ile gerçekleşmektedir. Sistemin ömrü, doğru kullanımı ve doğru uygulama sonucunda yapıların ömrü ile eşdeğerdir.
Mantolama Uygulamalarının doğru malzeme ile yapılması kadar ustalarının da uygulama detaylarında uzman olmaları uygulama ömrünü belirlemekte önemli bir faktördür.
Mantolama Uygulamarı enerji maliyetini %50 azaltılabilmektedir. Şayet binalarımızın temel ve çatılarında da ısı yalıtımı yapılmış ise bu oran %60’lara kadar çıkacaktır.
Yurdumuzda yıllık enerji tüketiminin %37’si sanayide, %22’si ulaştırmada, %5’i tarımda, %3’ü diğer sektörlerde ve %33’ü konutlarda tüketilmektedir. Konutların ise maalesef sadece %5’i uygun ve doğru şekilde izole edilmiş durumdadır. Burdan da anlaşılacağı üzere %28 lik bir bölüm halen enerjisini boşa harcamaktadır.
Bu durum ülke ekonomisinin yanı sıra bireysel anlamda da bina ve mesken sahiplerinin ekonomisini ciddi anlamda zarara uğratmaktadır. Özellikle içinde bulunduğumuz küresel kriz ve bunun neticesinde ülkemizdeki enerji harcamalarının son bir sene içerisinde %77’ye yakın zam görmesinden dolayı mantolama ekonomik anlamda bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Mantolama her ne kadar basit bir uygulama gibi gözükse de kendi içerisinde pek çok
detaya ve uygulama tekniklerine dayalı bir sisteme sahiptir.
Mantolamanın Ülkemizdeki önemi yakın tarihe kadar gerek Kurumlar bazında gerekse Bina sahiplerince Yeteri kadar bilinmemekteydi. Fakat Dış cephe Mantolama Amerika ve Avrupa ülkelerinde Çok uzun yıllardır bilinen ve ciddi anlamda ilerme kaydeden bir durumdur.
Dış cephe ve Mantolamanın önemi Ülkemizde Doğalgaz ile beraber artış göstermeye başlamış bulunmakta olup Son yıllarda mantolama, Dış cephe, Isı yalıtımı, Çatı izolasyonu gibi konular literatürümüze girmiş bulunmaktadır.
Türkiye Bu gibi konulara gerek maliyet gerekse sağlıklı ortamlar yaratmak açısından ihtiyaç duydukça
Bu işleri yapılara uygulayacak mantolama firmalarınıda yetkin ve alanında uzman kişilerle yürütmek konusunda seçici olmaya başlamıştır.
Hali hazırda Ülkemizde Isı yalıtımı, mantolama, Dış cephe Kaplama gibi konular yeterli seviyeye ulaşmamakla birlikte Yapılan araştırmalara göre Türkiye çapında Isı yalıtımı ve mantolama oranları binde 8 ve binde 10 oranlarında kalmıştır.
Isı Yalıtımı ve Mantolamanın Yapılara Geri Dönüşümü
Dış cephesine Isı yalıtım, Mantolama yada adına dış cephe kaplama deyin yaptırdığınız taktirde
Mantolamaya yaptığınız yatırım doğalgaz tasarrufunda %40 ila %60 aralığında kar yani tasarruf sağlamaktadır.
Dış cephe mantolama Konusunda yapılan matematiksel hesaplara göre 2 – 3 senede İlk yatırım maliyeti
Otomatikman geri kazanılmaktadır.
Mantolamanın Faydaları
- Binanın kolonları, kirişleri, dış sıvası, kat betonunu korumaya alır,
- Betonun korozyona uğramasını ve betonun içindeki demirin çürümesini engeller
- Binanızın ömrünü uzatır
- Sağlıklı bir şekilde uzun yıllar kullanırsınız
- Rutubet yok denilecek seviyeye çok rahat ulaşır
- Ödediğiniz para çok kısa sürede kendini amorti eder.